Zangles

INHOUD VAN DE LES

Een standaard zangles van 60 minuten kost 69,00 euro incl. BTW, en bestaat grofweg uit twee gedeelten: eerst een aantal technische zangoefeningen om de stem optimaal te laten functioneren: hoog en laag, luid en zacht, snelle loopjes en breed gedragen. Verder kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen: houding en ademhaling, verschillende stemfuncties, klinkervorming, resonans-oefeningen. Het doel is altijd om de efficiëntie in het zingen te vergroten: een mooie spontane klank met minder inspanning. Daarna is er tijd ingeruimd om de vaardigheden toe te passen in muziek. Bij voorkeur werken we aan de muziek waar je op dat moment zelf mee bezig bent, die je bijvoorbeeld binnenkort gaat uitvoeren, of dat nu in koor, in ensemble of of als solist is.

ANDERE OPTIES

We kunnen echter de les ook anders indelen op basis van jouw leerdoelen: het verbeteren van de spreekstem, coaching in de uitspraak van buitenlandse talen, solfège-oefeningen, gehoortraining, vaardigheden om muziek sneller uit het hoofd te leren, muziektheorie en harmonieleer, theatrale vaardigheden.Ik heb ook een aantal leerlingen gehad die elke week slechts een half uur komen voor de technische oefeningen. Met anderen werk ik een uur aan repertoire.

REGELMAAT

Twee aspecten vind ik belangrijk: regelmaat in de lessen. Wekelijks of eens in de twee weken. En regelmaat in de oefeningen thuis. Leren zingen is het aanleren van nieuw gedrag en het veranderen van gewoontes in het zingen. Vooral dat laatste lukt alleen wanneer je dagelijks een aantal oefeningen doet. Als je dit dagelijks doet kost het hooguit vijftien minuten.

Ook voor de frequentie van de lessen geldt dat je de meeste vorderingen maakt als ik je regelmatig kan bijsturen. Eens in de maand een les betekent in de praktijk vaak eens in de maand dezelfde les.

KOSTEN

Les van een uur: 69,00 euro inclusief BTW. Studenten kunnen een korting krijgen van 15%. Een andere optie is wekelijks een les van een half uur: 35 euro.

AANBIEDING

Om de regelmaat in de lessen te bevorderen kan je kiezen voor een strippenkaart: 12 lessen voor 745,20 euro. Dat betekent ongeveer 1,5 les gratis. De kaart is echter een half jaar geldig.

LOCATIE

De lessen worden gegeven in Bussum, op de grens met Naarden. Je kan gratis parkeren (met blauwe parkeerschijf). Vanaf station Naarden-Bussum is het 5 minuten lopen.